Biljard

Häromdagen spelade jag biljard för första gången på nästan 10 år.  Jag minns det som inte alls något kul och dålig var jag.  Men denna gång var det faktiskt skoj =)

 

Snodd bild

Föreläsning

Ikväll var andra gången jag deltog i psykeveckan, denna gång blev det en föreläsning om Umedalens mentalsjukhus. Riktigt intressant! Det var mest äldre på föreläsningen, bara några få i min egen ålder. Det var väl förmodligen för att dom flesta som var där hade haft någon koppling till stället, kanske själva varit där. Sjukhusets tid pågick mellan 1934 och 1986, med plats för ca. 1000 patienter.

 

Tur att man själv inte levde på den tiden. Det verkade mest gå ut på att få patienterna lugna, genom att spänna fast dom i badkar i hett/iskallt vatten i flera timmar, att söva ner dom med sömnmedel eller ge dom avsiktlig feber. Elchocksbehandling var vanligt och även 700 patienter lobotomerades.

 

Det finns en skulpturpark på Umedalen, och i ett av konstverken är badkar nedstuckna i backen. Det ska tydligen symbolisera just att man vill gräva ner minnena av badkarsbehandlingen på sjukhuset.

 

Badkar

Grön ärtsoppa

Idag lagade jag grön ärtsoppa till lunch. Mums!

Här kommer receptet:

 

Ingredienser (2 portioner)
250 g (4 dl) frysta gröna ärter
3-4 dl grönsaksbuljong
1 skivad vitlöksklyfta
½ hackad gul lök
75 g  fetaost

 

Så här gör du

Koka upp 3 dl buljong. Tillsätt ärter, vitlök och lök. Låt koka under lock 3-4 minuter. Smula ner fetaosten och ta ett par tag på svartpepparkvarnen. Mixa med stavmixer till en slät och skummig soppa. Tillsätt mer buljong om soppan känns för tjock.
Grön ärstoppa

Teater

Nu börjar psykeveckan i Umeå och den inledde jag genom att gå på teaterföreställningen Songs from the silent voice. Det var endast en person på scen. Den handlar om en kvinna som hamnar i depression och blir inlagd på mentalsjukhus. Skådespelerskan utgår från egna erfarenheter. Jag måste  säga att den inte riktigt grep tag i mig, som jag kanske hade hoppats på. Men ändå alltid kul att gå på teater! Efteråt fick man stanna kvar och samtala runt föreställningen. Men ingen av dom jag följde med ville det, så jag gjorde inte heller det. Vilket jag tycker var synd.

Stockholm

Är hemkommen från en veckas visit i Stockholm.

 

Tommy har precis flyttat så det blev till att komma till ett helt nytt ställe. Första morgonen då jag klev utanför dörren möttes jag av ett rådjur som först stirrade på mig och sen sprang iväg. Andra morgonen möttes jag av två rådjur.

 

På fredagen hade vi en liten inflyttningsfest, vi gjorde i ordning “mat” i typ timmar. Vi hackade grönsaker, gjorde dipp, jag bakade rabarberpaj och Tommy gjorde laxrullar på tunnbröd. Vi bjöd även på annat lite smått och gott. Samt två stora skålar (varav ena egentligen var en hink) med bål.

 

Småplock

Två citat

Jag fastnade för detta citat av Åsa Lundh som har skrivit i läsarkrönikan för tidningen Amelia:

 

“Tänk att slippa pikarna om konstig synthmusik och klantiga okvinnliga skor.

Jag ville vara mig själv. Bli mig själv.”

 

 

Jag fastnade även för ett citat av Jan Stenmark:

 

“Han drömmer om närhet. Om att kunna byta kikaren mot ett förstoringsglas.”