Böcker om virkade bakverk

Ja, ingen har nog missat att jag gillar att virka bakverk! Och det är det inte bara jag som gör! Nu på senare tid har det kommit ut minst 4 st böcker på svenska i det temat.

 

De två första böckerna i min ordning, finns att köpa i bokhandeln. De andra två finns att beställa på bokhandlar på internet.

 

Blogg: http://carinesvirkadekakor.bloggo.nu/

 

Blogg: http://www.galenipyssel.com/

 

Blogg: http://garnogott.blogspot.se/

 

Blogg: http://virkalitenkaka.blogspot.se/

 

Självklart är jag ägare till alla böckerna! Jag kunde bara inte låta bli att köpa…

 

Nånting att bita i

Jag byggde mitt egna lilla tårtfat genom att ha en kaffekopp som grund, sen en liten tallrik på och en glaskupa överst! Jag fyllde kupan med en massa godiständer!

 

 

Idén med godiständerna fick jag från boken Alla balla kalas. Har man barn är det en given bok – med massa kalastips! Men för mig var den underhållande ändå! Boken finns att köpa på ICA för en billig penning.

 

Mönster på virkat chokladsnitt

Eftersom jag inte har hittat något bra mönster på virkade chokladsnitt, så gjorde jag ett eget!

 

 

Du behöver:

  • Garn: Mörkbrunt bomullsgarn, själv använde jag garnet Catania.
  • Virknål: 3 mm
  • Vita små pärlor att sy fast  som pärlsocker
  • Mörkbrun sytråd till kakan, plus vit sytråd till pärlorna
  • En liten bit kartong

OBS! Virka i dubbelt garn.

 

2 ihop = en minskning

2 i 1 = en ökning

 

Lägg upp 16 lm

Varv 1:  Börja med 1 fm i andra lm från nålen, virka sedan 12 fm (13 fm totalt). I slutet virkar du ihop 2 maskor

Varv 2: Vänd med 1 lm.  2 ihop, 11 fm, 2 i 1

Varv 3:  Vänd med 1 lm, 2 i 1, 11 fm, 2 ihop

Varv 4: Vänd med 1 lm, 2 ihop, 11 fm, 2 i 1

Varv 5: Vänd med 1 lm, 2 i 1, 11 fm, 2 ihop

Fäst och klipp av tråden.

 

Gör två stycken likadana.

 

Sy fast vita pärlor på ena biten, som ska bli pärlsocker.

Sedan syr du ihop båda bitarna med varandra med mörkbrun sytråd. Men innan öppningen blir för liten – klipp till en passande bit i kartong som du lägger i. Sy ihop resten.

 

Klar!

 

Om du har några funderingar, så hör gärna av dig!

 

Härliga campingliv

Jag och Tommy drog ut med våran kanot några timmar och kom till en liten ö mitt i sjön. Där tältade vi fyra nätter.

 

 

Självklart hade vi en nätt och behändig packning med oss… NOT!  Men jag hade i alla fall inte med mig en kasse med garn och flera virkböcker som vår förra camping! Nu rymdes alla mina virkprylar i en liten necessär.

 

 

När vi satt upp tältet och fått mat i magen, blev klockan ganska mycket. Så det blev läggdax på en gång. Jag tror inte jag sovit så bra nånsin som den natten!

 

 

Till frukostarna blev det müsli med vatten. Men till middagarna blev det lite lyxigare. En kväll lyxade vi till det med nyfiskad abborre! Trodde vi… Men det visade sig vara mört, som är så pass olyxig så man inte ens äter den i Sverige!

 

 

 

 

Det blev några dopp i sjön. Vi brukade simma ett varv runt ön, målet var att göra det tre gånger om dagen, men pga. dåligt väder blev det inte riktigt så.

 

 

På kvällen återupplevde vi (jag) gamla minnen. Vi såg nämligen på Sunset Beach!!! Det trodde jag nog aldrig att jag skulle göra igen… Förut var jag helt fast, kunde inte missa ett enda avsnitt. Så för mig var det en upplevelse i tältet! Men Tommy verkade inte så road…

 

Vi hade i alla fall INTE tur med vädret! Det blåste mycket och när det väl var sol blev det ingen sol på ön eftersom det var så mycket träd i vägen. En dag var det regn, blixt och dunder. En livrädd Sara låg i tältet och kurade. Men det var inte så konstigt å andra sidan, eftersom det var fredagen den 13:e! En sak vi hade tur med var i alla fall djur. Inga björnar, vargar, ormar eller ens myror och getingar befann sig på ön! Visst var det mygg, men det kan man nog inte undvika.

 

En kväll åkte vi ut med kanoten för att gå en promenad. Det visade sig att vi kom till en kyrkogård, där Tommys farmor låg begravd! Vi lämnade varsin blomma (från marken).  Sen hittade vi en gratis toalett med varmvatten, tvål och papper för både händer och rumpa. Hur lyxigt som helst!

 

Summan av kardemumman är att vi trots allt haft det riktigt trevligt! Men visst är det skönt att komma hem till alla bekvämligheter.

 

Gör din egen isglass

Jag hittade den här boken med tillhörande formar på Willys (finns även att köpa i bokhandeln).

 

 

Boken innehåller recept på en hel del olika glassar, allt från kaffeglass, chokladglass till olika frukter eller vaniljglass.

 

En perfekt present nu i sommarvärmen! Själv gav jag min till min glassälskande lillebror! Men jag funderade länge på om jag inte skulle behålla den själv =)